Oferte Cazare Maramures Revelion, Cazare Maramures De Revelion

De-a lungul veacurilor, comunitatile din teren etnografica Cazare Maramures Poienile Izei Pensiunea, fiecine erau predominant autarhice, au calit si gasit solutii pentru a-si stabili principalele probleme cu oricare se confruntau pe schema comunicativ, cultural si economic. Referindu-se la industriile si instalatiile tehnice taranesti, dascal. Mihai Pop conchide : „Un sat nu traieste fuga prin lacasurile de veneratie si prin locurile conj cei vii pot sa se intalneasca in pomenire si cinstire cu stramosii, nu traieste imediat in namestie si case individuale, ci si in acele institutii comunitare fiecare apartin unui nimic sau expres unei comunitati satesti reconstitui.

cazare pensiuni maramuresIf you have any kind of concerns concerning where and the best ways to utilize cazare maramures, you could contact us at our web site. Acestea sunt morile, pivele, valtorile cine au jucat un rol aparte in custare satelor maramuresene in disparut si mai joaca si astazi”. De aceea, vizitatorul satului contemporan maramuresean: nu trebuie sa fie crucit de multitudinea si varietatea pieselor de industrie taraneasca traditionala, orisicine chiar si astazi se, gasesc in inventarul patimitiv si nu arar distinct in cel activ al gospodariilor taranesti. De la morisca clasica de cocarla (construita din doua pietre asezate una sarpe alta) pana la ceasornic actionata hidraulic, multitudine constituita, de la steaza simpla pentru zdrobit semintele de pepene si floarea soarelui safran la impresionantele „oloinite” sau „oloiernite” cu „surub” sau cu „berbeci”, de la valtoarea simpla la adapatoare cu ciocane verticale pentru ingrosatul panirei, la joagarele actionate hidraulic si „horinciile” de pe malurile apelor — toate acestea nu se pot a-i spune altminteri decat a se micsora industrii sau instalatii taranesti fiecare atunci cand sunt asociate devin complexe cu pro-ductivitate economic dezvoltat.

Toate aceste piese de industrie taraneasca sunt rezultatul puiului realizator poporan. Ele au o varsta compact de precizat, iar sporadicele consemnari in documentele de epoca nu sunt revelatoare cand ne raportam la aceasta componenta a culturii si civilizatiei populare multimilenare a poporului ramlean. Pica ne referim la atestari informatie, acestea sacagiu in regiune Oferte Paste Maramures, Cazare Maramures Poienile Izei Romania Tv In Maramures inca din secolele al XIV-lea si al XV-lea.

In unanim, documentele consemneaza a sistisi instalatiilor tehnice (in aparte morile) apoi cand se refera la proprietati, danii, stabilirea de hotarnicii etc. Documente actual intrate in fondurile Arhivelor Statului, cu provocare la familia Rednic din comuna Giulesti, de pe valea Marei, cu ascendenti in „cnezatul giulestean”, cine in spatiu sec. al XIV-lea si al XV-lea apartinea familiei Rednic cu toate satele” atesta petrecere si punerea in functiune a o serie de mori actionate de apa pe valea Marei.

Astfel, in anul 1624, este atestata o joagar in localitatea Giulesti, gater fiecare apartinea familiei Fite Toader, inrudita cu familia Rednic. In anul 1715, printr-o sesizare spre primpretorul Rednic Ioan si feciorii lui (Vascan Ioan si Pricop) se construieste o morisca in localitatea Giulesti. In anul 1726, aceleasi documente ale familiei Rednic consemneaza drepturile comune de fo-losinta a unei mori de pe raul Mara, construita totusi in anul 1695, morisca fiind in proprietatea lui Codra Petras si Fite Lupu din Giulesti.

Negresit, multe sunt documentele orisicine denota vietuire acestor instalatii si industrii taranesti pe teritoriul Maramuresului, dar consideram ca aparitia intr-un legitimatie sau altul, dintr-o rastimp sau alta, a acestor atestari nu este interj de valoare pe cat zugravi in sine a acestor ,,martori” in toate comunitatile maramuresene, intr-o ocean categorie, dar avand caracteristicile principale identice cu piesele folosite de intre romanii din celelalte provincii istorice romanesti.

cazare pensiuni borsa maramures inundatiiDepresiunea intracarpatica Pensiuni Maramures Rebellion Lyrics este strabatuta de izvoare si rauri cu un desfacere interj de constant, debitor si vegetatiei bogate in paduri. Aceste conditii geo-climatice au asigurat de-a lungul veacurilor un pervaz binevenit dezvoltarii industriilor si instalatiilor tehnice taranesti actionate hidraulic. Avand in vazut principalele ocupatii ale locuitorilor satului obisnuit morosan (agricultura si cresterea animalelor), conj si faptul ca limba nu demult satele aveau o zoroboc cu insusire arestat, dezvoltarea industriilor taranesti s-a impus ca o pretentie fireasca.

O ampla privire intreprinsa in anul 1957 pe teritoriul Romaniei de spre regretatul Cornel Irimie ademeni pentru tinut Lista Pensiuni Maramures Oferte o succesiune de date deosebit importante privind instalatiile tehnice actionate hidraulic. Asemenea, pe cele trei rauri principale (Tisa, Iza, Viseu), cu afluentii lor, fiecine strabat zona Maramuresului, inregistreaza un total de 276 instalatii tehnice taranesti actionate de apa, dintre cine 213 mori cu vartelnita verticala si o uleinita minata de apa, acestea in cadrul instalatiilor pentru prelucrarea produselor alimentatie.

Mai sunt surprinse un deplin de 38 instalatii pentru prelucrarea textilelor, dintre fiecare devreme patru valtori. O alta clasa o formeaza instalatiile pentru prelucrarea lemnului. La soroc respectiva se inregistreaza 4 joagare, 8 circulare si 2 gatere. Autorul inregistreaza dispunerea acestor instalatii pe rauri si pe afluentii lor, asemenea : in subbazinul Tisei, pe afluentul Valea Tanjala, 8 mori cu vartelnita verticala, o menghina si un rond, toate in plictisit Coarne; in Sighetul Marmatiei, pe raul Teplita, 4 mori cu circular verticala, iar pe valea Sapantei, in comuna Sapanta, 3 mori, 3 pive si un joagar.

Pentru subbazinul Izei, in 1957, erau atestate urmatoarele instalatii : comuna Barsana cu 4 mori, Stramtura cu 4 mori si o menghina, Rozavlea cu 7 mori, Salistea de Sus cu 6 mori si o steaza, Sacel cu 7 mori, 2 pive si un hecela. Pe diversii afluenti ai Izei, situatia era urmatoarea : pe valea Baicului, la Dragomiresti, 3 mori, pe Ieudisor, la Ieud, 7 mori, in comuna Botiza, pe valea cu acelasi numire, 4 mori, in abundenta Namol, pe paraul Slatioara, 4 mori.

Pe raul Mara, in Sat-Sugatag si la Giulesti, 4 mori si o mortier, iar la Cracesti (azi Mara) si Desesti 4 mori. Pe apa Cosaului (afluent al Marei), in comuna Calinesti, 11 mori si o uluc, iar in Budesti 5 mori, doua pive si doua joagare. Subbazinul Viseului cuprindea o dantela de instalatii prezente in toate localitatile zonei, dar centrele demne de relevat sunt : comuna Moisei cu 10 mori, 5 pive si 3 joagare, comuna Borsa cu 11 mori, pe apa Ruscovei, in comuna Poienile de sub Promontoriu, 7 mori, Viseul de Sus cu 4 mori si doua pive.

Reprezenta 49: Moara lui Boboiog din Ieud secolul al XVIII- lea. Pentru a cantari o infatisare mai ampla intre bogatiei si varietatii acestor instalatii, a felului cum se grupeaza, precum si a modurilor de inglobare sau dezintegrare in sange satului contemporan, redam rezultatele unei cercetari intreprinse in anul 1972 avand ca model valea Cosaului cu satele Budesti, Sarbi, Calinesti. In anul 1972, in cele trei sate mai erau in functiune un cisla de 28 instalatii tehnice actionate de apa din numarul de 93 cate am constatat ca existau in anul 1947.

Dintre acestea, 65 de instalatii si-au incetat activitatea in interval 1947 — 1954, dar majoritatea se mai pastrau, gasindu-se intr-un tarziu verdict de degradare. Interesant de consemnat este faptul ca, in obstesc, instalatiile nu sacagiu izolate, ci grupate uneori in adevarate complexe : gater cu bulboana ; gura, valtoare si menghina; joagar, batoza, valtoare, bulboana. Cea mai a pazi partida este gater cu bulboana.

Din cercetarea efectuata am constatat pentru imbelsugare Budesti zile in anul 1947 a 11 mori cu companie verticala, 4 batoze, 5 pive, 14 valtori, 2 horincii, un beschie, un gater si 2 fierastraie. In dezgustat limitrof Sarbi erau 8 mori, 2 batoze, 3 pive, 10 valtori, un beschie si o oloiernita, iar in saturat Calinesti 12 mori, 2 joagare cu iarba-osului, 3 pive, 2 oloieraite, 2 batoze si 11 valtori. Factorul decisiv in incetarea activitatii sau in disparitia unui cifra atat de rece de instalatii tehnice taranesti intr-un rastimp interj de ingust este metamorfoza suferita de belsug actual, mutatiile profunde fiecine s-au lesinat si se petrec intr-un tempo praci accelerat in insufletire acestuia.

Inclinatie de orasenizare si renovare in obstesc a vietii taranului incanta inapoia sine consumul tot mai puzderie de produse industriale, renuntandu-se treptat la cele traditionale. Concluzia ce se impune este ca transmite acestor instalatii tehnice taranesti este sever conditionata de societatea satului recent, in permanenta modificare. Pastrarea portului prost, a textilelor de dinauntru, care si-au gasit locul si in zilele noastre, amploarea luata de confectionarea cergilor si in general a produselor artizanale din lana prin cooperatia mestesugareasca, prep si stimularea creatiei populare in cadrul Festivalului Nationalnic „Cantarea Romaniei” ne indreptatesc sa credem in dainuire pivelor, valtorilor.

O alta specie a instalatiilor tehnice taranesti este cea oricare include instalatiile actionate fizic, orisicine cuprind in majoritatea lor diverse piese folosite pentru prelucrarea produselor alimentare. In cadrul acestor instalatii se disting cele destinate macinatului diverselor graunte (in particular porumbul) si cele destinate obtinerii uleiului comestibil.

Leave a Reply