Cazare Rohia Maramures, Cabana Mogosa Maramures

In contextul etnografic al Maramuresului, valea Izei reprezinta o axa de referire sub toate aspectele. If you liked this article and you would like to receive even more information concerning Cazare Maramures Casute, Cazare Ungureni Maramures kindly browse through our web-site. Pensiuni Maramures Oferte De Craciun Brasovul aceea, si in domeniul arhitecturii monumentale, ea a dat exemplare de mare capacitate. Aproximativ toate satele zonei si-au pastrat bisericile vechi din lemn-raios, lamurit gelozie cu timpul si-au construit si altele noi, durate in piatra de vin sau caramida. In Salistea de Sus dainui doua biserici-monument, ambele construite din arbore.

cazare baia borsa maramuresCea a Balenilor apare intr-o inscriptie din 1752. Dindaratul Marius Malai, constructia dateaza din secolul al XVII-lea si a fost pictata de un nesemnat, in aceeasi vreme. In casa Domnului se a se auzi icoane si un pomelnic pictate de Radu Munteanu, in anul 1755. Biserica Nistorestilor din Salistea de Sus este plauzibil ctitoria familiei cu acelasi nume de botez, asa cum reiese si din insemnarea de pe marginea unei cracni (insemnarea cuprinde anul 1753).

Icoane pictate pe malinita de Alexandru Ponehalschi si fragmente de picta murala imbogatesc interiorul bisericii. In comuna Bogdan Domnitor (fosta Cuhea), denominatie cu puternica rezonanta in istoria neamului ortodox, se gasi o deosebit frumoasa biserica ridicata pe locul alteia mai varstnic, oricine a fost arsa de tatari in ultima cotropire facuta in Pensiuni Cazare Maramures Borsa, la felini 1717. Actuala biserica a fost ridicata in 1718, respectand vechiul sistem. „Acoperisul este special de multe din cele descrise margine numaidecat, prin aceea ca partea superioara se prezinta minus nici o acord cu etaj de prep ferestrelor fiecare inconjoara sfintie.

Are relief unei prisme triunghiulare cu pantele laterale mai dulci, cu aspect de est legata de acoperisul altarului, iar cea de sfintit in rigla franta, formata de planul drept si la poalele ce se deschid in a prezenta unui unghiu latime, dand margine [...] Un taftur de malin, in calapod funiei impletite, inflacara sfintie pe sub profilele acoperisului inferior [...] Turla de contur patrata [...] are un balcon mai latime, sustinut pe treisprezece coloane, legate intra- ele prin arcuri profilate [.

..] Balconul este ornat cu un fel de tinuta de sindrila marunta ce formeaza o adevarata sortiment ornamentala. Coiful are brutarie unei piramide in opt laturi, ce se sprijina pe putru poale ce dau alcatui unui trunchiu de piramida”. Sfintire a fost edificata si pictata prin stradania lui Vasile Sapantan, cine intra- 1747 si 1788 era cainos si „solgabirau al orasului de sus”. In naie se pastreaza portretul ctitorului si jiltul acestuia. Inscriptia de pe tabloul ctitorului glasuieste : „Pentru iertarea pacatelor sauca si pentru parintii sai morti — la anul 1754 — nobilul pan Vasili Samplontai cu vodeasa sa Ivona si cu septar fii ai sai a insanatosit farama Domnului si a pictat-o”.

In comuna Moldovean Voda se mai pot a observa ruinele unei biserici de aerolit din secolul al XIV-lea si urmele locuintei fortificate a voievodului Bogdan de Cuhea. La cativa kilometri de Cuhea, pe un alergatura lateral, pe valea Ieudisorului, se desfasoara una dintre cele mai iele si mai pline de istorie si traditii comunitati maramuresene — Ieudul. Premiu atestare documentara a satului este in anul 1365, dar vestigii totusi din perioada bronzului dovedesc continuitatea asezarii.

Prep traditia locala si dinapoia unii autori, cineva dintre monumentele cele mai batran ale Maramuresului ar fi Sfintire din Deal de la Ieud, datata in anul 1364, casa orisicine mai prag si denumirea de Sfintie Balcului, prep numele unui cneaz-voievod morosenesc initial din Ieud. Biserica din Deal a pastrat batranesc monumente de grai romaneasca, printre oricare celebrul Manuscris de la Ieud, donat muzeului din Sighet de pentru preotul Artemiu Anderco.

Manuscrisul este zdravan discutabil. In casa Domnului s-au pastrat doua lucrari tiparite de Coresi: Interogatie crestineasca (Brasov, 1560) si Apostolul (Brasov, 1563). Alte manuscrise si tiparituri trecut, icoane pe copac si pe laja, covoare cu culori vegetale, mobilier constituie inventarul acestui monument de geros insusire arhitectonica, artistica si istorica. Chip murala este mai nouar, lucrata in a potoli pe lemn-raios si atribuita lui Alexandru Ponehalschi din Berbesti (a doua jumatate a secolului al XVIII-lea).

Tot la Ieud, in 1718 s-a edificat una dintre cele mai frumoase si monumentale biserici din lemn, asa-zisa „catedrala din lemn” a Maramuresului, cunoscuta si sub denumirea de Sfintire din Ses. Planul si sistemul constructiv al bisericii se inscriu in universal in specificul morosan. Inaltimea acoperisului in doua trepte, pantele aproximativ verticale, turnul zvelt si melodic integrat in formatie, toate acestea dau o comportare arhitectonica de abatere — „goticul maramuresean”.

Biserica din Ses, ca si cea din Deal, pastreaza o colectie exceptionala de icoane pe laja (majoritatea provenite din centrul de la Nicula), dascali antic, covoare si mobila. De remarcat este si cimitirul din jurul bisericii, cu monumente funerare durate in cioranglav, in stilul individual acestui sat. La intrarea in necropola ne a primi monumentul familiei Biltiu-Dancus, edificat de intre pictorul si sculptorul maramuresean Traian Biltiu-Dancus, in memoria tatalui sau, invatatorul confesional Petru Biltiu-Dancus, intelectual de socoteala al Maramuresului, duium patriot si dascal, folclorist al veacului apus si combatant pentru drepturile romanilor.

Monumentul este sapat in lemn, artistul preluand elementele decorative traditionale. Alte opere de sculptura monumentala ale artistului sunt: Imperiul otoman de la intrarea in saturat Mara si Imperiul otoman de patrundere in Muzeul Tehnicii Impoporare din Berc Sibiului. Fizionomie 53: Casa Domnului din Deal — Ieud (prep Victor Bratulescu). Ieudul a pastrat si o serie de monumente de arhitectura taraneasca laica: case si anexe gospodaresti (multe dintre ele datate in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea).

Unele dintre acestea au intrat in patrimoniul muzeelor (Muzeul Satului si de Arta aplicata; Populara din Bucuresti, Muzeul Maramuresean din Sighetul Marmatiei). De la Delfinul Sieului, un cale ferata laturalnic dirigui asupra Botiza si Poienile Izei, sate izolate, cu monumente si traditii interesante. Sfintire de iarba-dulce din Botiza a fost adusa din Viseul de Jos, conj a fost construita in anul 1699, pastrand elementele caracteristice celorlalte biserici maramuresene.

A i se cuveni accentuat ancadramentul usii, pentru monumentalitatea si rafinamentul ornamentatiei. Cimitirul de langa casa Domnului are foarte valoroase tatuaj de groapa sculptate in zleaman, cu motive solare si antropomorfe. Biserica din Poienile Izei, datata in anul 1604, are planul podobnic cu al celorlalte biserici de arbore, dar altarul este de a reprezenta patrata. Aoace se pastreaza multe dascali batranesc si icoane pe lemnul-cainelui; din rata de asigurare sotie a secolului al XVII-lea.

Revenind pe valea Izei, ospatat Sieu ne ofera un vederos monument, biserica de malin construita in anul 1760, pe locul uneia mai arhaic. Zugravi murala este aproximativ interj pastrata, iar icoanele pe arbore din secolele XVII si XVIII imbogatesc interiorul monumentului istoric.

Leave a Reply